În ianuarie 2020, aproape peste noapte pădurea Amazoniană a luat foc (mistuită de unul dintre cele mai mari incendii din ultimele decenii)! Iar aceasta a fost doar prima știre dintr-un an care a părut mai degrabă un “rollercoaster” de evenimente imprevizibile și emoții pe măsură. Proteste rasiale, incendii, cutremure, o pandemie globală cu care încă ne luptăm, închiderea școlilor, alegeri parlamentare în mediul autohton, “cădereaˮ lui Trump și, peste toate, concedieri în masă ca un apanaj al crizei financiară și politice din întreagă lume. Ce am putut face noi, realmente, în timpul acestei tornade? Mai nimic.
De fapt, nu chiar, dacă ne amintim toate ședințele dar și petrecerile pe care le-am organizat pe Zoom, cursurile online pentru dezvoltarea personală, nenumăratele rețete de banana bread, zilele întregi petrecute în casă cu copiii, piesele de teatru vizionate pe Facebook și muzeele din SUA pe care le-am putut vizita pentru prima oară în viața noastră, noile noastre hobby-uri, cum ar fi croșetatul sau practicarea sportului nobil chi gong… Mai țineți minte cum era să mergeți la supermarket înainte de Covid-19, sau cum – la începuturile pandemiei – oamenii alergau printre raioanele cu hârtie igienică și făină? Ce cursă nebună a fost anul acesta!
Oamenii de afaceri au fost nevoiți să se reiventeze sau chiar să renunțe la unele dintre visele lor. Totul s-a mutat, atât de repede că nici nu am reușit să înțelegem bine ce ni se întâmplă, în mediul virtual. Un amalgam de emoții, temeri, întrebări, soluții care mai de care mai creative. Am putea să scriem o carte care ar aduna laolaltă, firesc și fără prea multe convenții, toate genurile literare de la dramă la pamflet. Cât de inspirată ar fi fost Agatha Christi de anul 2020! Polițist, de aventură sau documentar social, oricum ar arăta romanul fiecăruia dintre noi acum la finalul acestui an, un lucru este cert: toți am avut câte ceva de învățat și, mai mult, toți am fost obligați să ne întoarcem către noi înșine, aflați în imposibilitatea de a impacta decisiv mediul exterior.
Altfel spus, e momentul acela din an pe care îl dedicăm de obicei rezoluțiilor, după ce desenăm un T contabilicesc ca să vedem unde suntem pe minus și unde am ieșit pe plus. Doar că, de data aceasta, foaia albă vă da o oarecare senzație de teamă, nu-i așa? Nici în anii trecuți nu bifam tot ce ne propueam, dar măcar aveam libertatea de a ne crea vise mărețe. De data aceasta, nu mai putem avea încrederea ușor naivă de altădată și, în plus, simțim o presiune suplimentară pentru că avem deja o listă cu toate țelurile care nu s-au transformat în realitate în 2020 și alte câteva dorințe noi pe lângă. Totul, cu un mare semn de întrebare. Poate fi de-a dreptul anxioasă această trecere către noul an, doar că pandemia de coronavirus ne-a învățat poate cel mai prețios lucru: nu mereu ajungem acolo unde ne dorim, dar sigur ajungem unde e nevoie să fim, parafrazându-l pe Douglas Adams. Și cel mai sănătos mod de a ne propune rezoluții este chiar politica pașilor mărunți: un țel mic, o realizare mare. Înainte de toate, să ne gândim, cu blândețe la propriile noastre persoane, dacă și când este momentul pentru o schimbare și care sunt primii pași pe care putem să îi facem, onest vorbind? Și să îi facem pe aceia, creându-ne un nou drum. Lecția adaptabilității și a lucidității ne va ajuta pe termen lung să fim mult mai fericiți și mai împăcați cu viața noastră. S-ar putea să fim mai productivi atunci când gândim și construim în termini mici. În fond, Universul este creat din detalii, iar marile schimbări vin pe fondul unor elemente aproape insignifiante.
Nimeni nu se aștepta ca anul de la care tocmai ne luăm la revedere să arate așa cum a arătat, și cu toate astea, sunt încă o groază de lecții pe care le vom lua cu noi pentru anul viitor, și încă o sumedenie de părți pozitive care ne-au oferit speranță și bucurii cotidiene. 2021 merită toată încrederea noastră…
Schimbă modul de a-ți face rezoluții:
Nu mai pune accent pe ce ai de făcut, ci pe cum ti-ai îmbunătățit gândirea și comportamentul.
Învață să îți învingi frustrările, să accepți surprizele vieții și să ai planuri de rezervă.
Asumă-ți că viața este un produs al încercării și erorii.
Ajustează-ți eforturile și da-ți voie să te răzgândești.
Rămâi conectat cu tine însuți pentru a descoperi propriile mecanisme de supraviețuire, dezvoltare si creatie.
Dacă ai fi romancier, cum ți-ai numi cartea anului 2020?
Un An Nou fericit!
Dare for more// Lilia