sau cât de mult îți poate schimba viața sau afacerea un simplu gest de gratitudine
Indiferent ce se întâmplă în lume sau în micro-universurile fiecăruia dintre noi, ultima lună din an aduce cu sine o stare favorabilă introspecției, evaluării propriului drum și setării de noi rezoluții. Gândindu-mă la încheierea unui ciclu atât de incert precum a fost 2020, mi-am dat seama că poate cea mai prețioasă lecție pe care am reînvățat-o de-a lungul acestei perioade a fost: actul gratitudinii, starea de recunoștință.
Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, William Faulkner spunea: „Gratitudinea este ca energia electrică. Trebuie să fie produsă, descărcată şi folosită ca să îţi dai seama de existența ei.” Și aș continua eu: “ca să îți dai seama de puterea modelatoare pe care o are asupra stării tale generală de abundență”. Faulkner a fost doar unul dintre gânditorii lumii care au conștientizat ce impact uriaș ar putea avea recunostința față de cei din jurul nostru, față de noi înșine și față de sincronicitățile aparent întâmplătoare ale vieții. În timp ce Platon a conchis că o minte plină de recunoștință atrage către sine lucruri mari, filosoful francez Voltaire a conturat una dintre cele mai frumoase definiții ale acestei calități umane: „Aprecierea este un lucru minunat. Ea face ca ceea ce este extraordinar în ceilalți să ne aparțină în același timp și nouă.” Sigur ați remarcat la un moment dat, cum persoana care atribuie cuiva prețuire, crește brusc în ochii celorlalți, producându-se un transfer de calități.
Numeroase studii au demonstrat că atunci când avem gânduri și manifestări din sfera recunoștinței față de cei în prezența cărora am crescut sau cei care ne-au modelat cumva traiectoria personală și profesională (cu un aport pozitiv sau din contră, îngreunându-ne existența, curajoși sau mai puțin curajoși, care ne-au adus complimente sau, la polul opus, ne-au vorbit de rău, modelele de urmat sau de evitat șamd) stimulăm abilități precum dezvoltarea, stima de sine, reziliența și anduranța. De asemenea, crește determinarea și nivelul energiei din organism. Cei care fac o obișnuință din exprimarea gratitudinii au mai puține dureri fizice și mult mai puține probleme psihologice, fiind mai productivi și trăind momente de repaos net superioare calitativ celor care nu au o astfel de obișnuință.
Conectați prin recunoștință
Sunt puține lucruri care întrețin interconectarea umană așa cum o face stima, pe care o manifestăm față de ceilalți. Ea ne ajută să câștigăm încredere și să fluidizăm comunicarea în relațiile personale și cu atât mai mult în relațiile profesionale. Unii dintre cei mai buni vânzători din lume știu foarte bine această lecție de viață. Când un șef/antrepreor apreciază eforturile echipei sale, îi ridică moralul și o stimulează nu numai financiar, este un lider care sigur va fi urmat. Știti, atunci când oamenii sunt tratați într-un mod în care sunt capabili de mai mult, ei se ridică la înălțimea provocării. Oferă puțin oamenilor tăi și ei vor livra puțin. Dă-le mai mult oamenilor tăi și te vor surprinde. De obicei, primim ceea ce oferim!
Dintre toți cei cu care am lucrat de-a lungul timpului, cei mai de succes au fost exact aceia care au înțeles ce tip de recunoștință motivează fiecare colaborator și angajat. Pentru unii, cuvintele de laudă în public reprezintă un adevărat Premiu Oscar, pentru alții recunoștința materializată într-un voucher la librarie sau bilet la teatru, de exemplu, poate echivala orice altă formă de laudă.
Ce vreau să subliniez: recunoștința de tip conexiune este forma completă, profundă și conștientă de apreciere. Altfel spus, când este autentică — ea este resimțită atât de emițător, cât și de receptor, ducând la conștientizarea și acceptarea binelui din viața noastră.
Transformă gratitudinea într-o practică cotidiană
Mai mult, doar dacă citim pe alocuri despre viața și experiența celor mai renumiți CEO din lume, vom abserva că au în comun această credință ingenuă în puterea gesturilor de recunoștință. LaDonna Greiner, CEO și Gratitude Guide a mărturisit că trimite frecvent mail-uri de mulțumire către membrii echipei sale, apreciindu-le de fiecare dată efortul depus, disponibilitatea și eficiența cu care au răspuns cererilor. Atunci când este cazul, trimite recomandări, creează postări de recunoștință pe rețelele de socializare sau mulțumește și apreciază în discursuri publice. Ca un efect de bumerang, primește înapoi înmiit din tot ceea ce a oferit.
Deși cultura socială autohtonă nu ne-a obișnuit cu leadership-ul susținut de către Inteligența Emoțională care este la rândul ei activată de exprimarea frecventă a gratitudinii (trăim încă o democrație antreprenorială tânără), nu există o altă cale mai bună către un mediu de lucru de încredere și stabil decât aceea de practicare a recunoștinței, care creează o întreagă cultură a empatiei. Când asigurăm un climat adecvat și il hranim cu apreciere, recunoaștere și consideratie, se întâmplă ceva extraordinar – angajamentul si motivatia oamenilor intrece orice asteptari.
Așa că, vă doresc în această lună de trecere către un nou început, să observați pentru cât de multe lucruri puteți fi recunoscători, chiar dacă trăim într-o perioadă foarte tulbure.
Cele 4 manifestări ale recunoștinței:
Observă
Gândește/ Înțelege
Simte
Arată/ Manifestă
Recunoștința te ajută:
Să ai o perspectivă pozitivă asupra vieții.
Să fii mai empatic, mai conștient și mai fericit.
Să accepți provocările și schimbările.
Să îți proiectezi idealuri mărețe.
Să ai încredere.
Să ai succes.
Fii recunoascător prin:
Mesaje de mulțumire.
Apreciază oamenii, lucrurile, situațiile
Fii blând cu tine și cu cei din jurul tău.
Renunțâ la lucrurile de care nu mai ai nevoie.
Dare for more//Lilia