Articol scris pe 23 martie 2018

Ce faci dacă mâine rămâi fără job? Cum o iei de la capăt?

Eșecul este locul de unde începi să mergi mai departe”, spunea Brâncuși. Provocarea de schimbare sau chiar pierdere a jobului a fost aproape întotdeauna privită la noi cu teamă, ca un eșec personal. Cu cât funcția din care pleci e mai mare, cu atât frica poate să crească, iar întrebările „și acum ce fac?” sau „cum o mai iau de la capăt?” devin inevitabile.

Manageri, executivi și lideri care rămân fără job. De ce?

Dacă mă refer cu precădere la persoanele aflate pe poziții de conducere în mediul organizațional, lucrurile devin și mai complicate în ce privește pierderea jobului. Pentru că, de cele mai multe ori, în cazul lor, nu vorbim neapărat despre faptul că, așa cum am crede, organizația „îi dă afară”, ci despre un alt cumul de factori care are legătură, mai degrabă, cu o schimbare de paradigmă în care managerii nu mai țin pasul.

Ce vreau să spun, mai exact? Organizațiile de la noi sunt încă în așezare: se extind, au nevoie de alte instrumente, pun accentul pe colaborare, eficiență și nevoia de a face lucrurile diferit și, în toată această ecuație, au nevoie și de un alt tip de leadership. Și atunci, în condițiile necesității de a avea lideri globali, vizionari, autentici, cei care se opun acestei schimbări și nu îmbrățișează noul, uneori chiar necunoscutul, riscă să nu se mai potrivească cu viziunea de ansamblu a organizației și, ca atare, să rămână în urmă.

Ce e de făcut dacă rămâi fără job. 3 lucruri importante

Totuși, dacă mâine rămâi fără job, cum o iei de la capăt? Sunt câteva lucruri importante care ar putea să te ghideze în a-ți păstra calmul și a reuși să privești această situație cu alți ochi:

  • Fă o listă cu ce îți dorești profesional de acum înainte

E important, pentru început, să ne facem o listă cu ce am fi dispuși să facem din punct de vedere profesional, urmărind să ne răspundem la lucruri precum: ce putem oferi, ce știm să facem, ce ne place să lucrăm, care sunt abilitățile noastre și, nu în ultimul rând, cum putem să ne găsim locul unde ne-am aduce contribuția în cel mai bun mod cu putință.

Personal, cred că s-a terminat de mult timp paradigma jobului la care te duci și de la care vii. Dacă vorbim despre un mediu în care realmente îți dorești să ai un impact și munca să fie valorizată, atunci nu mai avem de-a face cu un loc unde doar bifezi niște task-uri. Când cineva își dorește să se angajeze, nu este totul doar despre experiență, ci și despre cum se potrivește în noul context organizațional. Dacă managerii nu iau în considerare acest aspect, e posibil să sfârșească din interviu în interviu.

E esențial să ne dăm seama ce vrem pentru noi de acum înainte, ce ne dorim să facem și pentru cine.

  • Fă-ți un plan pragmatic legat de resursele de care ai nevoie până la găsirea următorului job

Lucrul care ne poate speria cel mai tare când realizăm că suntem în situația de schimbare a jobului este legat de obligațiile financiare imediate. De aceea, e necesar să avem și un plan pragmatic care să ne permită, dacă nu o relaxare, cel puțin o organizare eficientă până la găsirea următorului job. Așadar, aici vorbim despre planificarea resurselor pentru a ne asigura că putem achita în continuare cheltuielile uzuale: facturi, lucruri materiale absolut necesare etc.

  • Uită-te la situația în care ești ca la o oportunitate de redescoperire

Deseori, chiar dacă e dificil să vedem asta de la bun început, o situație ca aceea de a rămâne fără job poate să funcționeze și ca o oportunitate. În ce sens? Pentru a reflecta, pentru a ne face o introspecție, pentru a înțelege cum și de ce am ajuns în contextul dat.

Multe dintre persoanele cu care am lucrat au descoperit noi talente neexplorate, noi drumuri care i-au dus în locuri nebănuite inițial, noi zone în care nu se avântaseră până atunci din lipsa de timp sau din obișnuință. Această etapă e doar o altă lecție în experiența pe care o acumulăm pe tot parcursul vieții. Contează cum ne ridicăm, cum ne raportăm la „căderea” noastră temporară și cum decidem să mergem mai departe.

În aceste momente, mai mult decât oricând, ne dăm seama cine suntem noi, ce ne dorim și cum vrem să trăim de-acum înainte. În cele din urmă, schimbarea nu e o tortură, ci un lucru firesc – la fel se întâmplă și în cazul schimbării jobului.